Rakentaminen
Talopaketit
Omakotitaloalueet kasvavat nopeasti ja ihmiset haluavat talonsa mahdollisimman pian valmiiksi. Tämä on johtanut siihen, että talovalmistajat ovat kehittäneet lukuisia erilaisia talomalleja, joista ihmisillä on mahdollisuus valita mieleisensä koti itselleen. Vähentääkseen työn määrää itse työmaalla, on viimeisien vuosien aikana kehitetty menetelmä, joka nopeuttaa rakentamista huomattavasti. Näitä kutsutaan talopaketeiksi.
Talopakettien tarkoituksena on nopeuttaa omakotitalojen, mökkien sekä muiden pienempien rakennusten valmistumista. Paketteja on ollut markkinoilla jo muutaman kymmenen vuoden ajan, eikä niiden suosio ole laskenut, johtuen juuri siitä, että talopaketit säästävät rakentamisessa paljon aikaa ja työmäärää. Tällä hetkellä talopaketteja valmistaa kolmisenkymmentä eri talovalmistajaa, joilla on yhteensä yli tuhat eri talopakettivaihtoehtoa.
Talopaketti käsitteellä tarkoitetaan lyhyesti talon esivalmistelua, jossa tehtaalla valmistetut materiaalit toimitetaan rakennustyömaalle. Joissain tapauksissa talopaketit sisältävät ainoastaan puutavaran, joka toimitetaan työmaalle joko pitkänä tai valmiiksi sahattuna oikeaan pituuteen (pre-cut). Useimmiten talopaketeista puhuttaessa törmätään elementti käsitteeseen, jolla tarkoitetaan rakentamisessa käytettävää valmisosaa. Talopakettien rakennevaihtoehdoissa käytetään seuraavia elementtejä:
- pienelementti: Nämä ovat useimmiten 30-120cm leveitä valmisosia, jotka liitetään toisiinsa. Niistä muodostuu rakennuksen vaippa. Pienelementit voidaan rakentaa joko tehtaalla tai työmaalla. Useimmiten rakentaminen tapahtuu tehtaalla, josta ne sitten tuodaan työmaalle. Niiden asennus on melko työläs projekti, jossa kuitenkin pärjätään ilman nostureita.
- suurelementti: Näistä muodostetaan talon ulkoseinät, toisiinsa kytkemällä. Ne ovat useimmiten talon yhden sivun mittaisia ja niiden siirtämisessä tarvitaan nosturia. Suurelementtejä ei voida valmistaa rakennustyömaalla, vaan ne ovat aina tehtaassa rakennettuja. Elementteihin on monesti lisätty valmiiksi ovet, ikkunat ja niiden pellitykset ja pistorasiat. Nämä voivat myös olla valmiiksi maalattuja.
- tilaelementti: Tässä elementissä on valmiiksi rakennettu ylä- ja alapohjat sekä päätyseinät sekä mahdollisesti myös sivuseinät. Nämäkin elementit rakennetaan tehtaassa, yleensä mahdollisimman valmiiksi. Työmaalla ne vaan asennetaan paikoillensa, joka käy melko nopeasti. Tilaelementit voidaan rakentaa tehtaalla valmiiksi ulko- ja sisäpuolelta pintamateriaaleja myöden valmiiksi. Haittana tässä menetelmässä on elementtien kuljetus, joka saattaa vaatia eritystä kuljetusta. Kustannukset ovat myös melko suuret.
Yhteenvetona voidaan todeta, että talopaketit ovat rakentajalle järkevä vaihtoehto. Toki mitä valmiimpi paketti on, sitä kalliimmaksi se tulee. Kuitenkin on muistettava. että talopaketit ovat turvallinen tapa rakentaa, sillä tehtaissa tehdyt elementit ovat rakennettu sisätiloissa, joten sääoloista ei tarvitse murehtia.
Terassin rakentaminen
Mikä on mukavampaa, kun nauttia kesästä omalla terassilla istuen. Terassia rakentaminen on työtä, jossa ei tarvitse olla rakennusalan ammattilainen, vaan sitä voi helposti tehdä melkein kuka vaan. Tämä ei tarkoita sitä, että ei muuta kun puuta ostamaan ja nikkaroimaan. Terassin rakentaminen vaatii huolellista suunnittelua, jossa on otettava monta seikkaa huomioon.
Ensimmäinen askel terassia rakennettaessa on pohjien teko. Pohjaksi sopii hyvin sora, hiekka tai sepeli. Maanpinta tulee olla hyvin tasoitettu. Tämän jälkeen vuorossa on harkkojen laittaminen. Niiden pohjalle olisi hyvä laittaa vielä eristeet, joilla ehkäistään mahdolliset routavauriot. Kun pohjatyöt ovat valmiit, voidaan terassin rakentamisessa siirtyä seuraavaan vaiheeseen, joka on rungon valmistus.
Runko on syytä tehdä kestävästä puusta. Näitä ovat muun muassa lämpökäsitelty tai painekyllästetty puutavara. Tämän leveys tulisi olla 150 mm ja paksuus 50 mm. Rungon osuus on terassia rakennettaessa merkittävä. Sitä tehdessä on syytä huolehtia, että se on joka puolella samassa korossa. Mikäli pieniä korkeuseroja löytyy, voidaan runkopuiden ja harkkojen väliin sahata pienet puun palat (tietysti samaa puutavaraa kuin runko). Rungon tukemista ei voida koskaan väheksyä. Mitä tukevampi runko, sen kauemmin se kestää, eikä ala notkua.
Viimeinen terassin rakentamisen vaihe on kannen kiinnittäminen. Tästä tulee terassin näkyvä osa, joten siksi puutavara on valittava huolella. Tässä vaiheessa kannattaa miettiä tarkasti, että ottaako kestävämmän (ja kalliimman) vaihtoehdon joka kestää vuodenaikojen lämpötilaerot, sateet sekä auringonpaisteen. Kestävämmät vaihtoehdot ovat jälleen lämpökäsitelty ja painekyllästetty puutavara. Lehtikuusi sopii myös vaihtoehdoksi. Käsittelemätöntä puutavaraa voi myös käyttää terassin rakentamiseen, jos vain on valmis huolehtimaan sen pintakäsittelystä. Tämä tulisi tehdä vuosittain. Pintalautojen tulisi kooltaan olla esimerkiksi 28 mm x 95 mm ja kansilautojen väliin olisi hyvä jättää noin viiden millimetrin kokoinen rako. Laudat kiinnitetään runkopuihin ruostumattomilla ja haponkestävillä ruuveilla.
Terassin rakentamisessa on myös hyvä kiinnittää huomiota siihen, mistä suunnasta aurinko paistaa tiettynä vuorokaudenaikana. Ei ole järkeä rakentaa terassia varjoon, jos haluaa nauttia lämpimistä kesäpäivistä.
Kaiken kaikkiaan terassin rakentaminen on melko yksinkertaista puuhaa. Toki jos haluaa tehdä korkeuseroja ja askelmia tai terassin sisään esimerkiksi kukkapenkkiä, on syytä suunnitella projekti huolella. Mitään ihmeellisiä työkaluja terassin rakentamisessa ei tarvita. Melko pitkälle päästään sirkkelillä, porakoneella, vatupassilla, ja muilla perustarvikkeilla.
- Rakennus (180)
- LVI (68)
- Sähkö (39)
- Betoni (79)
- Maarakennus (89)
- Puuteollisuus (6)
- Saneeraus (83)
- Suunnittelu (10)
- Muu rakennusalaan liittyvä (315)